DOLAR 32,3433
EURO 35,1097
ALTIN 2.308,93
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
K.Maraş 22°C
Az Bulutlu
K.Maraş
22°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 28°C
Pts 28°C

Vergi indirimlerinde geri sayım

Vergi indirimlerinde geri sayım
26.09.2017
276
A+
A-

Ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan ve vatandaşlarını cebini rahatlatan beyaz eşya, mobilya ile konut sektörlerindeki vergi indirimleri 30 Eylül’de sona erecek.

Sektörlerde vergi indiriminin bitmesiyle mobilyadaki Katma Değer Vergisi (KDV) yeniden yüzde 8’den 18’e, beyaz eşyadaki özel tüketim vergisi (ÖTV) de sıfırdan yüzde 6,7’ye yükselecek. Öte yandan 150 metrekarenin üzerindeki konut teslimlerinde yüzde 8’e düşürülen KDV oranı da yüzde 18’e çıkacak.

Mart ayındaki Bakanlar Kurulu kararıyla tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül’e kadar binde 15 olarak belirlenirken, bu oran ekim ayından itibaren eski haline dönecek.

Bakanlar Kurulu kararları ile piyasaları canlandırmaya yönelik tedbirler kapsamında bu yılın şubat ayında beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan ÖTV 30 Nisan’a kadar sıfıra çekilmiş, mobilyada ise KDV oranı yüzde 8’e indirilmişti. Sektördeki olumlu sonuçlar ve bu tedbirlerin devam etmesine ilişkin taleplerin etkisiyle söz konusu vergi indirimlerinin süresi 30 Eylül’e uzatılmıştı.

Geçen yılın eylül ayında başlayıp 2017 mart sonunda biten konut teslimlerinde KDV indiriminde de şubat ayında süre uzatımına gidilmişti.

Sektörler vergi indiriminin devamını talep ediyor

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, söz konusu indirimin sektör açısından önemine işaret ederek, “Sektör zaten bazı sıkıntılarla boğuşuyor. Demir fiyatları almış başını gidiyor. Tapu harçlarındaki indirim, rayiç bedellerinin gerçek değerde gösterilmesi anlamında da devlete katma değer sağlıyordu. Sektörün tıkanmaması, daha rahat hareket etmesi anlamında bu düzenlemelerin devam etmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı da sektörün mobilyada KDV indiriminden memnun olduğunu söyledi.

KDV indirimi ile satışlarda artış ve sektörde canlanma görüldüğüne işaret eden Taklacı, bu düzenlemenin en çok elinde stok bulunan ve fabrikasyon ürün üreten firmalara yaradığını kaydetti.

Taklacı, el işçiliği ağırlıklı çalışan esnaf ve sanatkarın büyük şirketlerle yarışma şansının bulunmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Mobilyada el işçiliği ile fabrikasyon ürün üretimi ayrı kategoride sınıflandırılmalıdır. KDV indiriminin olumlu yansımalarına karşın zor şartlar altında çalışan, el işçiliği yapan esnafımız, ham madde, boya ve iskelet için yüzde 18 KDV öderken, yüzde 8 ile satış yaptı. Biz sektörün olumlu bulduğu KDV indirimi düzenlemesinin devam etmesini ancak el işçiliğinde KDV’nin sıfıra çekilmesini talep ediyoruz. Tarihi dokuyu mobilyaya işleyecek sanatkar bulmak zor. El işçiliğine ve sanatlarına daha çok destek verilmesini istiyoruz.”

Ağbal indirimlerin devam etmeyeceği mesajını verdi

Diğer taraftan Maliye Bakanı Naci Ağbal, daha önce yaptığı açıklamada, bazı sektörler için getirilen vergi indirimlerinin devam edip etmeyeceği konusunda, bunların geçici vergi indirimleri olduğunu, sektörlerde yapılan indirimlerin amacını karşıladığını ifade etmişti.

Ağbal, vergi indirimlerinin sektörlerde canlanma yarattığına dikkati çekerek, “Hatta talep öyle canlı ki firmalar bu defa kendileri fiyat artışlarına gittiler. O açıdan şu anda Türkiye ekonomisinin büyümede yakaladığı ivme, iç talepte gösterdiği performans bu indirimlerin devamını gerekli kılmıyor.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.