DOLAR 32,4790
EURO 34,8597
ALTIN 2.440,36
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
K.Maraş 33°C
Az Bulutlu
K.Maraş
33°C
Az Bulutlu
Cts 32°C
Paz 29°C
Pts 24°C
Sal 22°C

Kulak temizliği için pamuklu çubuk kullananlar dikkat!

Kulak temizliği için pamuklu çubuk kullananlar dikkat!
26.09.2017
337
A+
A-

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Coşkun, kulak temizliği yaparken sadece kulak kepçesi ve kıvrımlarının temizlenmesi gerektiğini belirterek, kulak kanalına temizleme çubuğunun sokulmaması gerektiğini söyledi.

Coşkun, halk arasında “kulak kiri” veya “kulak mumu” olarak bilinen ”serumen”i kulak çubuğu kullanarak temizlemenin duyu organının dengesini bozduğunu kaydetti.

Kulağın aslında kendisini temizlediğini dile getiren Coşkun, “Halk arasında kulak kiri olarak bilinen salgı tam tersine kulaklarımızın temiz kalabilmesini sağlar. Bu bal mumu kıvamındaki salgı kulak kanalımızı her türlü kalıntı, toz ve döküntü gibi maddelerden koruyor.” dedi.

Bu maddenin bakteri ve mantarları engelleyerek, kulak enfeksiyonlarına karşı koruduğunu vurgulayan Coşkun, şöyle devam etti:

“Bu nedenle kulak temizliği yaparken sadece kulak kepçesi ve kıvrımlarını temizlemeliyiz ve kulak kanalına kesinlikle temizleme çubuğu sokmamalıyız. Kulak kanalının içinde bulunan salgı bezleri tarafından üretilen serumen adlı kulak salgısı, kolesterol, yağ ve çeşitli kimyasalları içeren doğal bir salgıdır. Bu salgının yapısal özelliği yaş, çevre şartları ve beslenmeye göre değişebilir.”

”Kulak çöpü kulağı temizlemez”

Coşkun, kulak çubuğunun kulaktaki “kir”in iç bölgelere itilerek tıkaç oluşmasına yol açtığına işaret ederek, “Bunun sonucunda kulakta tıkanma ve buna bağlı işitme kaybı, zaman zaman ağrı ve enfeksiyonlar oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Kulak çöpünün temizlik esnasında kesinlikle kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Coşkun, “Kulak çubuğunu hiç kullanmamamız gerek. Kulak çöpleri kepçe kıvrımlarının arasını temizlemek içindir, içini değil. Bu noktada bireyler kulak kanallarının içini kulak çubuğuyla değil sadece bir parça pamukla parmaklarının gidebildiği noktaya kadar temizlemeli ve daha sonra ise bu iş esnasında kullanılan pamuk atılmalı. Temizlemede esas olan banyodan sonra kulak kanalının içinde oluşan nemi almaktır. Bunun dışında başka herhangi bir temizlik yapmamalıyız.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.